Agresivnost je u pokeru “sve”!?

Poker je agresivna i dinamična igra čiji se tijek stalno mijenja. Što je danas odlična strategija već sutra može sve pasti u vodu. Potezi koji su se do prije nekoliko godina smatrali odličnom strategijom već danas gledamo kao zastarjelu, pročitanu. Započnemo li ruku sa strategijama koje su stare nekoliko godina, ubrzo možemo bit uhvaćeni na djelu i sve se ubrzo može okrenuti protiv nas.

Svatko od nas koji već duže vrijeme igra poker, sigurno je i sam upoznat sa takozvanim Continuation Bet -om, strategijom kojom igrač pokušava oduzeti neki manji pot pretpostavljajući da bi se sve moglo razviti u neki veliki pot. Ovdje govorimo o kontinuiranom ulaganju prije, za vrijeme i nakon samog flopa, i pokušaju takozvanje krađe pota iako sami u ruci i nemamo neke karte, ponekad ništa.

No što ako protivnik u toj situaciji “pozove” vaš ulog? Kako reagirati na turn?
Ukoliko nemate ništa, sigurno je da se nalazite u velikim problemima ako turn prepustite dalje. Pročita li vas protivnik u tome, da ste bezopasni i nemate ništa te sa svojim zvanjem pokušavate oduzeti pot sigurno je da slijedi njegovo ulaganje. Kako dalje? Odgovor je vrlo jednostavan. Sve se onda vrti oko procjene koliko vam se na kraju isplati riskirati čipove za sve one čipove koji se nalaze u potu. Bez obrzira na sve propuštanjem dizanja uloga na turnu i dizanja uloga s protivnikove strane sigurno ćete svi pomisliti da protivnik sigurno nešto ima u ruci za razliku od vas.
Dakle, strategijom kontinuiranog ulaganja i stavljanja protivnika pod pritisak u nadi da će on sam popustit može donijeti dobar rezultat. No napomenimo tome, da u samom početku prije ulazka u igru, morate dobro razmotriti sljedeće opcije:

Koliko je početni pot?
S koliko čipova se isplati uopće krenuti u napad?
S koliko čipova raspolaže protivnik?
Koliko se na kraju uopće čipova nalazi ukupno u potu i vrijedi li se na kraju uopće borit za taj pot?

Sigurno je da je sve više igrača koji neprestano samo ulažu, u nadi da će protivnik odustati i tako na jednostavan način oduzeti pot. I realno gledajući uzmemo li u obzir Cash Game takva agresivnost vašeg protivnika dovest će vas do ludila. No, ostanite smireni. Uvijek pri svojoj igri, vlastitoj strategiji. Sagledamo li stvari samo realno, snimimo li brzo u kakav rizik se naš protivnik stalno upušta, sigurno je da je sklon ogromnom riskiranju i da je pitanje vremena samo ako ste dosta strpljivi kada će vam takav netko “naletit” na vašu idealnu ruku, i da će i tada biti vjerovatno spreman na sve. S jednim potezom onda imate šansu uništiti takvog igrača, vratit svoje čipove, i oduzeti protivniku sve čipove ili u Cash Game igri sav novac.
Agresivnost u pokeru jest “sve” no samo u određenim momentima, i borbi za bitne tj. velike potove. Sve je stvar na kraju slobodne procjene i dobre procjene strategije vašeg suparnika.

Odgovori