Bryan Devonshire govori: ‘Uvijek može biti gore’

Varijanca i downswing su prirodni i strašljivi dijelovi pokera. Svi smo se žalili kad smo bili u lošoj seriji, ali kako sam naučio kroz svaki dan u zadnjih nekoliko tjedana, uvijek može biti gore. U nastavku možete pročitati o ružnoj strani varijance i kako je najbezbolnije proći.

Bryan Devonshire

Bryan Devonshire


Ako niste nikad igrali sa simulatorom varijance online, svakako preporučam da to uradite. Rezultat će vas šokirati. Trenutno sam u svojoj drugoj gubitničkoj godini sa jednim mjesecom zarade od zadnjih dvadeset i izgleda da to nije ništa čudno.

Radio sam simulaciju za jednog ozbiljnog cash game live igrača koji ima solidan prosjek pobjeda – sa standardnom devijacijom dobio sam zastrašujuće rezultate. Pokrenuo sam 1000 simulacija za limit hold’em sa pobjedama od 6 BB svakih 100 ruku i standardnom devijacijom od 50BB za svakih 100 ruku. Svih 1000 igrača očekivalo je osvojiti 3000BB kroz godinu dana, oko 50 000 ruku. Najsretniji je osvojio 8000, a najlošiji je izgubio 1000BB kroz godinu dana. Najveći downswing kroz ove simulacije je bio 1811BB. 20% simulacija koje se pokreću i traju godinu dana susreću se sa downswingom od 800BB.

No limit Hold’em radi manje varijance zbog većih dobitaka. Iako je standardna devijacija veća, iako možete izgubiti 300BB u sat vremena, no limit igrači uglavnom imaju veći postotak zarade za 100 odigranih ruku. Simulacija je pokazala kako pobjednici u ovoj igri osvajaju 15BB svakih 100 ruku sa standardnom devijacijom od 100BB svakih 100 ruku. Swingowi su strašniji, ali nakon određenog broja ruku stvari se normaliziraju kroz godinu dana. Prosječan pobjednik očekuje osvajanje 7500 BB. Jedan od igrača na kojima sam radio simulaciju osvojio je 14 000BB, jedan je jedva završio u profitu, dok je jedan od njih osjetio downswing od 4010 BB. 20% njih je osjetilo downswing od 1500 BB.

Kako najbolje odgovoriti downswingu?

1. Igrajte na manjem levelu

Prva stvar koja me odmah bode u oči je da svi igramo sa manje novaca nego je to potrebno. Previše pokušavamo na većim levelima i bez obzira na razlog i način igranja, to nas uništava. Ove simulacije su još med i mlijeko jer ne prikazuju što se događa kad pređemo u veći level pokušavajući vratiti koji BB. Što je manji ‘win rate’ a veća devijacija, downswingovi su luđi. Nažalost ne možemo ništa učiniti po tom pitanju već samo naučiti živjeti sa time.

Vratiti se natrag u niži limit je jedina prava stvar koja će se odraziti na vaš bankroll. Ako jedan veliki gubitak u jednoj sesiji našteti vašem bankrollu, onda to znači da igrate prevelike limite. Poboljšati će vaš ‘win rate’ iako zapravo zarađujemo manje. Viši ‘win rate’ stvara pobjedničke sesije češćim a to je ono što nam je potrebno kako bi preživjeli i dobili na pouzdanosti u svoju igru. Kada se spustimo u limitu možemo se koncentrirati na bitno, manje se brinemo za novac i smanjuje brigu o boljim protivnicima.

Čuo sam igrači govore kako ne mogu pobijediti na manjim limitima, kako previše ljudi love skale, boje i ostalo. Najbolje mi je kad netko kaže da voli igrati protiv boljih protivnika koje mogu staviti na određenu ruku i koje mogu natjerati da se bace. Sve ovakve zamisli su pogrešne. Loši igrači više gube novce i ako sjedite na stolu sa takvim igračima imate šansu da vi osvojite te novce. Što mislite, koliko novca možete uzeti nekome tko ne gubi novce? Prestanite tjerati ljude da odbacuju svoje karte i tada će te ih moći pobijediti jer će te imati jaču kartu.

2. Ignorirajte kratkoročne rezultate

Kratkoročni godišnji rezultati ne rade pobjednike. Simulirajuči 1000 ‘part-time’ gubitnike sa minum 10BB na 100 ruku, standardna devijacija 100BB na 100 ruku i 25 000 ruku, dobio sam jednog igrača koji je osvojio 3000BB te godine. Postoje nekoliko stotina igrača koji su ostvarili novac te godine što znači da su zaradili novac ove godine, ali ne i da su pobjednici.

Umjesto toga moramo se okrenuti sebi i vidjeti što nas koći u pobjedama. Kako se ‘win rates’ poboljšava, pa tako i naše pobjede. Kada stavite novac u pot, da li obično imate najbolju ili najlošiju ruku? Da li dobivate ‘value’ sa svojim marginalnim rukama ili umjesto toga radite check i sretni ste kada osvojite manji pot? Da li odbacujete karte kada bi ste trebali ili plaćate pa se bunite kad doživite bad beat?

3. Napravite si nešto drugo u životu

Do grla sam duboko u mom četvrtom i najvećem downswingu u mojoj desetogodišnjoj profesionalnoj poker karijeri. Osvojio sam novce u jednom od zadnjih 21 mjesec. Cijelu 2013 godinu sam u minusu. Krajem 2012 sam imao najveći downswing pa sam se prebacio u niži level, sa $400-$800 na $30-$60. Došao sam u igru koju najviše poznajem. U 10 mjeseci koji su me slomili, jedva da sam imao koji pobjednički dan. Bio sam pobjednik u samo 7 dana kroz cijelu godinu. Bilo je teško emocionalno i financijski i učim kako stvari uvijek mogu biti još gore. Ovog vikenda sam se opet spustio u levelui bio sam nagrađen sa 4 gubitnička dana za redom.

Da nisam imao druge stvari koje meo pokreću u životu vjerojatno bih bio u stanju svašta napraviti. Da je poker sve što imam, lako bih pao u depresiju i mislio si kako je sve crno.

Ako je poker samo hobi za vas, onda ga nemojte igrati ako vam nije zabavno, a ako je poker vaš posao, onda ga i tretirajte tako. Radite još nešto osim samo posla. Ako ste nesretni na svom poslu, na krivom ste poslu.

Bryan Devonshire igra profesionalni poker više od 10 godina. Ima preko 2 milijuna dolara zarade na live turnirima. Možete ga pratiti na Twitteru @devopoker.

Najveća nagrada $607,882
Ukupna zarada $2,115,160

Odgovori