Downswing (pad rezultata) i njegova psihologija

U ovom članku
– Što se točno događa tijekom dowswinga
– Što mogu učiniti protiv dowswinga

Spontani prijelaz tijekom dowswinga
Mnogi ljudi se pitaju što je krenulo loše tijekom dowswinga. Neki stave svoje objašnjenje na forum.

Postoje 2 tipa objašnjenja:
1. Ja radim sve dobro ali ove glupe američke ribe mi konstantno zadaju bad beatove.
2. Pomozite,sve sam isprobo al ništa se ne događa,tonem sve dublje i dublje, mrtav sam, definitivno sam najgori igrač ikad, nešto u tom stilu.

Oni koji kažu “ja sam najbolji i ja se samo žalim najgore prolaze.Pokušaj da im date koji savjet je naporan posao jer ćete često čuti “upravo sam se vratio i u plusu sam nakon pet tisuća ruku,tako da je sve ok.”
Nadalje, ohrabrenje npr. kada kažete bit ce bolje samo drži glavu gore nije nikakva pomoć. Potrebno je da se igrač prestane fokusirati na sadašnjost i potencijalan razvoj stvari.

Drugi tip igrača je u takvom rasulu da više nezna koje su njegove opcije i kako stoji.
Takvog igrača obuzima očaj i nijedan savjet mu ne pomaže. Njegov “fokus” koncentracija potpuno nestaje.

Ajmo pokrenuti opet pitanje fokusa i vidjeti što se događa kada krene downswing.

Downswing vas stavlja i vrlo tešku psihološku situaciju. Vi postaje nesigurni.
Više nemate samopouzdanja da pokažete svoje mogučnosti.Osjećaj zabave i samokonfirmacije nestaje. Kada ja igram i izgubim,moram biti vrlo iskusan i pun znanja da bi procijenio da li sam ispravno odigrao.

Što se točno događa?
Negativne misli i procesi imaju efekta na ono što će se tek dogoditi.U sličnim situacijama te negativne misli postaju djelomično nevažne.Te se misli pretvaraju i ideje.Na duge staze to vodi ka greškama.Mijenjate vaš stil igre i to vodi k propasti, Npr.Vi napravite neki potez i dobijete po bradi,nakon toga se nađete u sličnoj situaciji i ne želite da dobijete opet po bradi.

Primjer: vi više ne dižete sa određenom rukom da bi natjerali vašeg protivnika da vam plati za svoj draw zato jer mislite:On neće odustati od svoje ruke ma kolko ja uložio i najvjerojatnije će uloviti kartu koja mu treba na turnu ili riveru,tako da mogu sačuvati svoj novac i ne uložiti ništa.

Efekt učenja s obzirom na iskustvo.To je ustvari kontradiktorno s obzirom na teoretsko znanje.Mnogo češće koristimo ono što smo već iskusili tijekom igre nego ono što tek površno znamo.
Mi stvaramo hipoteze oko naših poraza,uključujući iracionalne pretpostavke na naš stil igre,na protivnika…

Primjer:
“Kad god sam imo aseve u ruci,moj je protivnik je uvijek pogodio 2 para,set ili skalu na riveru”.
“Nema mi koristi od igranja QQ,Kralj ili as će se pojaviti na stolu”.
“Loši igrači uvijek pogode karte koje im trebaju ,a ja nikad ne dobijem skalu ili boju kada mi treba”.
“Igram jako loše”

Ovi primjeri su iritantni. Najvjerojatnije mu je netko dao kritiku na igru pa je on dao svoje obrazloženje nakon toga. To je možda točno ali ne pomaže tijekom dowswinga.

Igrač se hvata za svakakve pretpostavke jer se situacija čini tako kompleksna i zbunjujuća.Kada razmišlja o svojim lošim rezultatima, to ga tjera da kreira negativne ideje i na taj način smanjuje svoje sposobnosti.Dolazi do blokade i nastupa tilt.

Downswing sa psihološkog aspekta

Što mogu napraviti tijekom dowswinga?
Mi smo tijekom downswinga pod određenom psihološkom napetosti. Naše ponašanje se mijenja isto kao i naša spsobnost da učimo. Obazimaju nas emocije koje nas tjeraju da radimo promjene. Mi želimo korigirati našu putanju.Ali ako povećam količinu učenja u toj situaciji,dolazi do dva problema.

Prvo,ne igram najbolje što mogu.Drugo, motivacija da nastavim raditi na sebi tijekom slijedeceg upswinga će se smanjiti. Zbog toga mi moramo imati plan kada se to dogodi.

Tri modela tijekom downswinga

Nakon svih ovih stvari koje sam naveo,prolazeći kroz downswing podijelio sam na tri faze. Svi savjeti za svaku fazu se mogu naravno primijeniti nezavisno i izvan dowswinga. Podjela na faze vam pomaže da držite sve pod kontrolom tijekom downswinga na taj način da vam daje strukturu kada stvari krenu loše.

U prvoj fazi downswinga, korisno je da se koncentriramo na izbjegavanje misli koje imaju negativni učinak na vašu psihu.Pitanje kao,”Kako netko može vidjeti da sam ja loš igrač” su znaci upozorenja.To su prvi znaci depresije koje moramo nadići prije nego se pojačaju.

Par pravila za takvo stanje:
– Nikad ne prestajete igrai sa mišlju ” bolje da sma presto prije nego će biti još gore”Bolje je igrati u unaprijed određenom vremenu i prestati kada vrijeme koje ste si zadali istekne.Ako vas je krenulo naravno nastavljate igrati dalje.

– Stopirajte svaku misao koja negativno utječe na vas ili na vašu igru tako da koristite stop-misao.
To je tehnika sa psihoterapije gdje vi sebi dajete naredbu “stop” iracionalnim mislima i antiproduktivnim.

– Ako ne uspijete stopirati negativne misli vrijeme je da odete sa stola

– Ako ste nemirni,nervozni ili depresivni napustite stol
– Ne tražite put ka samokonfirmaciji nakon što pobijedite u jednoj ruci
– Ne uspoređujte se prema uspjesima drugih igrača,koji đođu na određeni limit puno brže od vas (npr.)
– Ne stvarajte si pritisak sa kratkotrajnim ciljevima (igranje zbog bonusa,brža promjena limita…)
– Držite se pravila bankroll managmenta
– Igrajte samo u najboljem okruženju koristeći svoju najbolju igru i ne mijenjajte svoj stil igre

Ako se downswing nastavi, ući ćete u drugu fazu. U njoj se radi o stvarima koje kreću na bolje za vas. Zaboravite vaš prosjek pobjeda, aš bankroll, vaše poraze,propuste….

U tom slučaju obavezno vam preporučamo da uzmete pauzu. Pustite Poker tracker na miru, ne gledajte na vaše rezultate.Izgradite se.Ne brinite se što ste krivo napravili,to nije važno u ovoj fazi! Prupusti i pogreške će također biti prisutne tijekom slijedećeg upswinga, one ne rade veliku razliku.

U ovoj fazi je važno da se natjerate da se osjećate dobro opet. Zato ne preporučam vam da radite na vašim propustima i pogreškama u ovoj fazi. Analiza vaše igre mora bit odgođena do vremena kada ćete moći efektnije poraditi na njoj.

Važan savjet kada vam krene nabolje:nikad nemojte ići za stol i misliti si “Da vidimo jesam li jos uvijek pod downswingom” ili “sada moram vratiti izgubljen novac”. I kada slijedeći put popijete bad beat nemojte misliti “opet ko i prije”.

U tom slučaju krenite opet na fazu jedan, bez obzira kako frustrirajuće to može biti.Morate proći kroz to!

Odgovori