Limit Hold’em strategija – osnove

Razlika između limt-hold’em i no-limit hold’em je ta što u limt-hold’em ne možete uzeti protivniku sav stack u jednoj ruci. Ulozi su mali, ali stvaraju profit na duže vrijeme. Mnoge kritike dolaze od novih igrača koji kritiziraju da se ne može izbaciti igrača iz igre prije nego se pokažu svih 5 karata na stolu. Istina je da ćete izgubiti mnogo potova zbog zadnje karte, ali ako igrate pametno i ulažete i povisujete ulog, dobiti ćete na duže vrijeme.

Uvijek morate gledati dugoročno u limit-hold’em pokeru. Proći ćemo kroz nekoliko stavaka kako bi smo pokazali da je uspjeh na dugoročno vrijeme moguć. Te stavke su : „bankroll“, početne karte, pozicija, tight aggressive igra i „pot odds“.

Bankroll

Bankroll je najvažnija stavka u igranju pokera, ali također je i najviše zanemarena. Ako se NE držite bankroll-a teško da će te uspjeti u pokeru, bez obzira koliko ste dobar igrač.
Potreban bankroll zavisi o vašim ciljevima u pokeru i o vještini koju posjedujete. Profesionalcima je potreban veći bankroll, ali niti jedan bankroll nije dovoljno velik za igrače koji gube.

Neki normalni limit-hold’em bankroll bi trebao biti najmanje 300 velikih blindova, za stol na kojem se igra. Kako vaša igra napreduje, tako ćete željeti i ići na veće stolove pa će vam biti potreban i veći bankroll.

Evo nekoliko primjera:

Stakes 300BB 600BB
.10/.25 $75 $150
.25/.50 $150 $300
.50/1.00 $300 $600
1/2 $600 $1,200
2/4 $1,200 $2,400
3/6 $1,800 $3,600
5/10 $3,000 $6,000
10/20 $6,000 $12,000
20/40 $12,000 $24,000
30/60 $18,000 $36,000

Početne karte

Kada biramo s kojima ćemo kartama igrati moramo gledati nekoliko faktora. Prvi je da moramo znati koje su karte jake, a koje nisu. Veliki parovi i karte kao što su AK ili AQ su dobre, s ostalim kartama možemo igrati na kasnim pozicijama, ali to ovisi i o broju igrača koji su u igri.
Na početnim pozicijama trebate igrati samo s jakim parovima od TT do AA. Puno je teže igrati s početne pozicije, no ponekad budite spremni riskirati i s slabijim parovima.
Na kasnim pozicijama možete vidjeti kako su drugi igrači odigrali i s obzirom na njihovu igru možete vašu prilagoditi. Možete povisiti ulog sa KQ, AJ, čak i s 99. Ako nitko ne uđe u igru možete ukrasti koji blind.

Pozicije za stolom

S obzirom da smo naučili nešto o jačini karata, možemo nastaviti s pozicijama za stolom. Naime, na početnim pozicijama igramo samo s jakim kartama, a na ostalim pozicijama možemo kalkulirati. Kada igrate s početne pozicije prije flopa, onda nakon njega igrate prvi, što je otežavajuća okolnost jer protivnici vide kako ste odigrali, a kada imate prednost pozicije, možete ju i unovčiti. Možete dodatni pritisak na igrača, možete vidjeti besplatne karte ako prije vas nitko nije uložio, tako da možete odigrati i sa slabijim kartama, pa vam se možda nešto otvori.

Tight-Aggressive

Ovo znači da igrate čvrsto kod odabira karata koje želite igrati, a agresivno kad imate karte dobre za igru. To ne znači da ne trebate koji put napraviti call, ali uglavnom povisujte ulog, a ako nemate jake karte za povisiti tada odustanite.

Pot-odds

Sa računanjem pot-odds odlučujemo profitabilnost ako se odlučimo zvati. Ako je pot 10$, i protivnik uloži 2$, to će vas koštati 2$ da biste dobili 12$. Pot-odds je 12:2 ili 6:1.
Odds svake ruke može se lako izraziti i usporediti sa pot-odds kako biste odredili profitabilnost. Odds da ćete dobiti sa flush draw dobiti flush je 4:1. Ako imate flush draw s pot-odds 6:1,bolje je nego 4:1 flush draw, zato je dobra investicija zvati ulog.

Ako je vaš protivnik umjesto 2$ uložio 4$ u pot od 10$, tada je pot-odds 14:4,, ili 3.5:1. 3.5 je lošije od 4:1, tada bi to bilo loše zvanje. Novac koji biste dobili, ako vas pogodi flush ne bi vratilo sav vaš novac koji ste potrošili u pogrešnim odlukama.

Nekoliko primjera:

You Hold You Hope to Make Odds On Next card
Flush Draw Flush 4:1
Straight Draw Straight 5:1
Two Pair Full House 11:1
Inside Straight Draw Straight 11:1

1 Comment

  1. darko napisao:

    Baš super napisano. Prepoznao sam sebe u nekim greškama koje sam radio. Probao sam igrati kako ste napisali i zaradio sam desetak €. Svaka čast.

Odgovori