POKER TELL–ovi u live turnirima

Moj prvi susret sa Texas Hold’em-om dogodio se zahvaljujući aplikaciji na jednoj internetskoj društvenoj mreži mi se odmah svidjelo i nedugo nakon toga otkrila sam online stranice za poker i online turnire.

Međutim, pravu strast prema Texas Hold’em pokeru otkrila sam tek nakon što sam prvi put zaigrala na turniru uživo. Nemoguće je objasniti onaj adrenalinski osjećaj prije početka samog turnira. Uzbuđenje koje se osjeća u zraku kad dolaziš na turnir, izabiranja kartice na kojoj je označeno tvoje mjesto na turniru, dolazak ostalih igrača, dolazak dealera…ma sve je to neusporedivo sa igranjem online, ma koliko mi šutjeli o tome.

U ovom članku osvrnuti ću se na poker tell-ove za koje mnogi od vas vjerojatno znaju, ali ponavljanje nikad nije na odmet, zar ne ? U svojim samim počecima, moram priznati, ne da nisam znala što su to poker tell-ovi, nego nisam znala ni što je blefiranje odnosno poker bluff. Ali nakon nekog vremena proučavanja igre, ali i turnira, pa čak i zahvaljujući onim prijenosima na TV-u koji su Texas Hold’em učinili još privlačnijim, shvatila sam da upravo te finese i male sitnice čine veliku razliku između amatera i profesionalca.
U nastavku vam donosim neke poker tell-ove sa kojima se najčešće susrečemo.

• „Drhtava ruka“
Ovaj tell je jako čest, a posebno kod početnika. Događa se naravno prilikom bet-a. Igraču se ruka zatrese dok stavlja chip-ove u pot. Rijetko kada se događa namjerno, što znači da uglavnom označava dosta jaku ruku zbog čega je dotični igrač nervozan.

• „Provjeravanje vlastitih chip-ova“
Još jedan jako uobičajen tell. Naime, ako igrač odmah nakon otvaranja flopa provjerava svoje chip-ove, to obično znači da mu se na flopu nešto i spojilo. Da biste to uočili morate biti dobro skoncentrirani na igrače za stolom, jer se dogodi brzo i neprimjetno.

• „Gledanje kroz flop“
Zapravo je suprotno od gore navedenog tell-a. Naime, ukoliko je igrača promašio flop on će nešto duže gledati u njega kao da pokušava pronaći kombinaciju. U rijetkim slučajevima je zapravo i pronađe.

• „Provjeravanje vlastitih karata“
Moram priznati da je ovo jedan od tell-ova s kojim se ja najčešće susrećem na turnirima. Kada se na flopu okrenu sve tri karte istog znaka, igrači obično provjeravaju karte koje imaju u ruci. U većini slučajeva im se NIJE otvorila boja, jer bi tako nešto sigurno zapamtili, ali postoji naravno mogućnost da čekaju boju.

• „Pretjerana drskost“
Susrela sam se više puta sa igračima koji su drski i bezobrazni. Nije to nikakav tell, već odraz njihove osobnosti, ali naravno u nekim slučajevima drskost je zapravo najočitiji znak provokacije vašeg protivnika. On vas želi isprovocirati kako biste se unatoč razumu odlučili call-ati njegov bet. Ne nasjedajte!

• „Pretjerana ljubaznost“
Suprotno od gore navedenog. Ako je protivnik jako ljubazan nakon vlastitog bet-a, u većini slučajeva blefira.

• „Samouvjereno pričanje“
Ukoliko protivnik priča, ali možete razaznati da nije baš zabrinut ili odsutan, pazite se, vjerojatnost da ima jaku ruku je velika. Siguran je u sebe i u svoje karte.

• „Odsutnost prilikom pričanja“
Pa, suprotno od ovog iznad. Ukoliko vaš protivnik priča prilikom ruke u kojoj i sam sudjeluje i još pri tome djeluje odsutno, znajte da nije siguran u svoju kombinaciju i ako se ohrabrite, mogli biste ga izblefirati.

Ovo gore su dakako uobičajeni tell-ovi, i oni se spominju u gotovo svim knjigama o pokeru, na raznim poker stranicama i u raznim priručnicima.
Moram priznati da sam se osobno, promatrajući, ali i sudjelujući u raznim turnirima nagledala raznih personaliziranih poker tell-ova. Jednom prilikom sam sjedila pokraj igrača koji bi, svaki put kada dobije jaku ruku, „ispuštao“ neugodne miomirise. U drugoj situaciji pak, igrač za mojim stolom znao je „plašiti“ protivnike konstantnim prebrojavanjem svojih chipova i njihovim slaganjem, pa se činilo da će se odvažiti na jako veliki bet, a u većini slučajeva zapravo se radilo o blefu.

Međutim, morate znati da je svaki igrač priča za sebe i da je upravo na vama da odgonetnete tajne znakove i tell-ove, ali isto tako, nemojte se previše zamarati sa njima. Ponekad je zbilja glupo razmišljati svaki put da li je vašem protivniku suho grlo, pa kašlje, ili ima jaku ruku. Isto tako, uzmite u obzir da će profesionalni igrači ponekad iskoristiti upravo gore navedene tell-ove kako bi vas zavarali i uputili na krivi put.

U pokeru, sve je moguće, ali to već i sami znate.

Odgovori