Poker za djecu : Independent Chip Model – ICM

Kada igrate poker duži niz godina, zaboravite da poker jezik može biti strani jezik za nekoga tko se ne razumije u poker. Kako objasniti novom igraču što je što u pokeru, odnosno kako doći do određenog pojma na jednostavan način.

Možda ste i vi novi u pokeru i želite analizirati poker na malo većem levelu, ali jezična barijera i čudni nazivi vas u tome zaustavljaju.

Koncept: ICM

ICM ili Independent Chip Model, je matematička formula koju igrači koriste kako bi izračunali koliko njihovi čipovi vrijede na turniru. Kako bi donijeli bolju odluku, igrači često koriste kalkulacije, pa tako osim u samoj igri, kalkulacije se rade i kad se dolazi do podijele novčanih nagrada. Vrijednost turnirskih čipova nije linearna jer jedan big blind vrijedi više igraču koji ima malo čipova nego vodećem po broju čipova.

Što to sad znači?

ICM je matematika koja vam govori koliko svaki turnirski čip vrijedi u novcu

Primjer!

Zamislite da igrate $10 Sit and Go turnir sa 9 igrača. Ukupni nagradni fond je $90. Prva nagrada iznosi $45, druga $30 a treća $15.

Svaki igrač počinje sa 1500 čipova, što je ukupno 13 500 čipova na turniru. Nakon sat vremena igre, ostalo je 4 igrača:
Mirko– 6,200
Alen – 3,900
Pero – 2,600
Karmen – 800

Kada gornje brojeve stavimo u ICM kalkulaciju, možemo naučiti puno o strategiji. Mirko neće često zvati allin kojeg će napraviti Alen jer nema razloga ugrožavati svoje čipove ako nema jaku ruku. Pero bi napravio veliku grešku kada bi zvao all in jer je u igri još uvijek Karmen koja ima najmanje čipova na turniru.

Ako bi se oni u ovom trenutku dogovorili oko podjele nagrade prema veličini čipova, onda bi ona izgledala ovako:

Mirko – $33.06
Alen – $27.24
Pero – $21.90
Karmen – $7.80

Kako možete vidjeti, Mirko ima veliku prednost po broju čipova i njegovi čipovi vrijede nešto više nego drugo mjesto turnira. Karmen, bez obzira što ima najmanje čipova, oni vrijede neke novce.

Ova kalkulacija je malo drugačija nego chip chop podjela koja bi Mirku dala $41.40, što je 46% od preostalog nagradnog fonda, dok bi Karmen tada dobila $5.40.

Ova razlika u dodjeli nagrada često tjera igrače da podijele novce prema ICM kalkulaciji.

Odgovori