Povisivanje uloga

Znati kad podizati ulog je vrlo važna vještina u pokeru, još važnije je znati za koji iznos podizati. Dobro znanje u podizanju uloga ti može pomoći da spasiš neprofitabilne igre isto kao i da povečaš zaradu kroz profitabilne igre. Svi naj igrači imaju zajeničko svojstvo da znaju dobro kako povisivati uloge, dakle to je ono što i ti trebaš naučiti.

Generalno pravilo za start je da trebaš pokušavati biti što agresivniji i jači sa svojim ulozima. Malen i slabi ulog ti neće dati nikakve povratne inforamacije o jačini ruku protivnika. Ako stavljaš male uloge protivnik te uvijek pozove i nemožeš dobiti informaciju i ako imaš neke karte. Tako da je najbolje stavljati jake uloge ako misliš da si ispred tako da dobiješ više informacija od protivnika.

Prva prilika za ulog ili povisivanje (bet / raise) je na flopu. Tu ti je prilika da smanjiš broj protivnika koji će nastaviti gledati flop ako imaš jaku ruku i tako učiniš svoju post-flop odluku lakšom. Najbolji put za smanjivanje broja protivnika je pošteno povisivanje uloga što tjera igrače na pozivanje (call) ili odustajanje (fold). Minimalno povisivanje uloga neče učiniti ništa posebno, pravilno povisianje je oko 4x više od big blinda.

Od sada dalje, veličina uloga bi trebala biti u relaciji s veličinom pota. To znači da bi trebao uvijek gledati koliko je veliki pot prije stavljanja sljedečeg uloga. Ako osječaš da imaš najbolju ruku ili želiš blefirati trebao bi pokušati s ulogom od 75% do 100% pota. To bi trebao natjerati ostale igrače koji i imaju donekle dobre karte ili malo bolje od tvojih da odustanu od igre ipak. Svaki ulog veči od toga neče učiniti veliku preavgu a i riskirat češ da izgubiš puno ako ima igrača koji imaju jaču ruku od tebe.

Finalna napomena za podizanje uloga, trebao bi napraviti svoje re-raise jake. Znači ako igrač povisi i ti odlučiš povisivati onda bi ti trebao povisiti oko 3x više od toga. I opet to če ih sve natjerati na tešku odluku kad budu na potezu i dati im lošu prevaku za zvanje ako imaju lošu ruku.

Tako nadam se kako vidiš da je ključ dobrog podizanja uloga u no limit igri da čvrsto stojiš i ulažeš agresivno. Ako se bojiš staviti novca u pot kad osječaš da imaš dobru ruku onda ti je bolje da nađeš drugi hobi. Nema mjesta strahu u pokeru, tako kad igraš trebaš uvijek imati snažne uloge da držiš svoje protivnike na prstima i forsiraš i na odluke.

Odgovori