Pozicija u pokeru – iz praktičnog primjera

Za početak nešto jednostavno, više ruku želite igrati na kasnoj poziciji nego na ranoj, tako ćete ako gledamo na duži rok igranja zaraditi i vše novaca. Razlog tolike prednosti u kasnoj poziciji je to što u kasnoj poziciji ćete imati mnogo više informacija o igračima ispred vas, zasigurno više nego da ste u ranoj poziciji. Vidit ćete tko folda tko calla a tko raisa ispred vas,ako netko raisa moći ćete puno bolje procijenit isplati li se ulagati išta u tu ruku.

Kada ste prvi na potezu nemate nikakve informacije o njihovim rukama. Postoje dva vrlo jednostavna razloga zašto ćete od ruku u kasnoj poziciji puno više profitirat u dužem roku nego da igrate jednake ruke na rane pozicije.

  • Kada imate pobjednički hand u kasnoj poziciji zaradit ćete mnogo više novca nego u ranoj poziciji sa identičnim handom.
  • Kada imate ruku koja nije dovoljno dobra izgubit ćete manje novca i prije ćete shvatit da vaša ruka nije dovoljno dobra,to je iz razloga što oni koji betaju dva puta zaredom u ranoj poziciji uglavnom imaju jaću ruku nego što vi imate.

Evo jedan vrlo zanimljiv primjer zašto se ne isplati igrati u ranoj poziciji:

Recimo da dobijete par Dama(QQ) na middle position i vi reizate za još 4 blinda. Plati vas igrač na buttonu samo, na flopu dođe K-10-4 i vi ćete nastaviti na flopu i napraviti bet od 2/3 potam, vaš protivnik vas calla na turnu ne dođe ništa opasno za vas recimo trojka.što ćete sada napraviti?

To se vrlo često događa kada nemate bolju poziciju nad protivnikom. I sada ako vaš protivnik beta vi možete platit popriličan bet ili odlućit baciti svoj par dama(QQ) i baciti jako moguće najbolji hand. Znači kad got igrate ruku izvan dobre pozicije,punosu veće šanse da će vam se profit smanjit ili da ćete ga izgubit zbog bleffa ili loše procijene.

Sa lošom pozicijom poput under the guna znači early positionom,igrači vrlo ćesto bacaju ruke poput A10,KQ,88 itd. jer ima previše handova koji su jači od njih jer ispred njih ima jos 9 igrača ako stavimo primjer sa punim stolom. A i u slučaju da ima najjači hand,jako su velike šanse su da će se od 9 igrača jedan igrač odlućit na bleffanje i tako vas natjerat da foldate najbolji hand.

Sa kasnom pozicijom recimo na buttonu ako svi foldaju i vi ste na redu, reizate sa bilo čim recimo 4 blinda i veće su šanse da će blindovi bacit,A u slučaju da callaju vi imate svejedno minimalno 40% šansa jer da ima pocket u ruci viši od vašeg high carda bi vas vjerovatno raizo. Još uz tih minimalnih 40% i velikim šansama da ćete sa raizom uzet blindove i antove, vi ste zadnji na poziciji,što uvelike pomaže da osjetite protivnikovu slabost. Svakom preporučam da se ovog drži jer ovo je po meni najključniji dio igre koji sa vremenom vam jako povećava bankroll.

Za kraj poslovica jako dobrog profesionalnog poker igrača Andya Blocha koji igra na matematićku taktiku koja glasi ovako nekako na Hrvatski:

Mogli biste igrati manje od 10% handova od svih ruku koje su vam podijeljene u ranoj poziciji, no trebali biste igrati više od 50% ruku koje su vam podijeljene na buttonu.

Odgovori