Računanje izlaza – Vodič da početnike

Osnovna ali ne i najmanje važna vještina jest računanje broja izlaza s kojima pobjeđujete u ruci. Možda se čini komplicirano, no nakon malo prakse postati će vam prirodno.

Luca PaganoKada igrate poker, najbolje bi bilo da svaki put uložite novac s najboljom rukom, ali to nije toliko realno. S vremena na vrijeme će te uložiti novac i kad niste toliko jaki. U slučaju kada ulažete novac u lošiju ruku trebate imati mogućnost dobitka na turnu i riveru. Karte koje vam daju tu pobjedničku ruku nazivaju se izlazi (eng: outs)

Recimo da držite AKs. Vaš rotivnik vam slučajno pokaže J9s na TJ3 boardu s dvije karte vaše boje. Koliko izlaza imate?

Imate dvije karte jače od njegovih dečki, što znači da vam igraju tri asa i tri kralja. Zatim igraju vam 4 dame koje vam daju skalu i imate 9 karata u boji koje vam daju boju. Ovdje smo brojali damu u boji 2 puta, a to se ne radi. Dakle, kada zbrojimo izlaze imate 18 karata koje vam igraju za pobjedu. To je veliki broj karata. Taj broj vas dovodi u prednost nad protivnikom.

Postavljanje protivnika na određenu ruku

U stvarnosti, nećete točno znati koju ruku vaš protivnik ima, ali možete pretpostavljati. Trebate biti u mogućnosti postavljanja protivnika na određene ruke. Kada ste ga postavili na određenu ruku, lakše vam je izračunati koliko izlaza imate.

Kako će te jako teško staviti vašeg protivnika na točno određenu ruku, računanje izlaza će biti teže nego kad znate njegovu ruku.

Recimo da ste u gornjem primjeru vašeg suparnika stavili na JJ. Više vam ne igraju asevi i kraljevi. Na turnu možete pogoditi boju ili skalu, ali na riveru se može upariti karta i vi opet gubite.

Pola izlaza

Ponekad računate samo pola izlaza, budite svjesni toga. Recimo da imate 89 u piku. Na stol izlaze TJ u srcu i 3 karo. Imate sedmice i dame koje vam rade skalu, što vam daje 8 izlaza, no da li je to uistinu tako?
I da i ne. Ponekad će te pogoditi vašu skalu, ali će ta karta vašem protivniku dati boju. U ovom slučaju, 7 i Q u srcu vam ne vrijede.

Skriveni izlazi.

S vremena na vrijeme će te doći u situaciju kada će vaša ruka imati skrivene izlaze. Zovu se skriveni jer vam ne pomažu odmah, ali odmažu vašem protivniku.

Primjer. Držite AA na 569K flopu. Vaš protvnik ima 65 za 2 para. Na riveru vas spašava samo A, ali 9 i K vam također pomažu jer vam daje 2 para jača od vašeg protivnika.

Uložite svoje novce kad imate dobre izglede za pobjedu, a sve ostalo je jednostavno.

Recite nam svoja iskustva.

Odgovori