Snaga pozicije u pokeru

Svi igrači koji igraju poker, ubrzo upoznaju pojam „pozicije” za stolom, što je jedna od najvažnijih stvari u pokeru, pogotovo ako se radi o Texas Holdemu-u ili Omah-i. Dobra ili loša pozicija, ima jak utjecaj na vašu igru. Ponekad, pozicija može biti važija od vaših karata u rukama.

Što se tiče pozicija za stolom, pogledajte sljedeću sliku da bi ste se uveli u pojam poker pozicije:Pozicija u pokeru

Sada zamislimo, da sjedimo kod stola sa 10 igrača(kao na slici), i stol je podjeljen na tri grupe: Rana, srednja i kasna . Sljedeća tabela pokazuje kada vrijedi otvoriti se ili dizati. Treba imati puno bolje deljenje protiv igre sa dizanjem, nego što bi vi sami otvorili pot sa jednim dizanjem. (*s = suited, karte sa istim bojama)

Rank Hand (karte u ruci) Pozicija

1

AA, KK, QQ, JJ, AKs

Rana – srednja – kasna

2

10 10, AQs, AJs, KQs, AK

Rana – srednja – kasna

3

99, J10s, QJs, KJs, A10s, AQ

Rana – srednja – kasna

4

10 9s, KQ, 88, Q10s, 98s, J9s, AJ, K10s

Rana – srednja – kasna

5

77, 87s, Q9s, 108s, KJ, QJ, J10, 76s, 97s, AXs, 65s

Rana* – srednja – kasna

6

66, A 10, 55, 86s, K10, Q10, 54s, K9s, J8s, 75s

Srednja** – kasna

7

44, J9, 64s, 10 9, 53s, 33, 98, 43s, 22, Kx s, T7s, Q8s

Kasna***

8

87, A9, Q9, 76, 42s, 32s, 96s, 85s, J8, J7s, 65, 54, 74s, K9, 10 8

Kasna***

* Igrivo u ranoj poziciji ako je igra na stolu loose/passive.

** Igrivo u srednjoj poziciji ako je igra na stolu loose/passive.

*** Igrivo u kasnoj poziciju in ako ste prvi na redu bet-a.

Najbolja pozicija?

Najbolja pozicija je zadnja pozicija, ili button (dealer). Iz pozicije buttona imate prednost u odnosu na protivnike koja se očituje u tome da uvijek vidite kako vaši protivnici reagiraju prije vas i uvijek znate točne pot odds koje dobivate za svoj hand. Stoga vam sama činjenica da ste na zadnjoj poziciji omogućuje da blefirate ili polu-blefirate (tzv. “semi-bluff”, bet-anje kada nemate gotovi hend ali imate dobar “drawing” hend) i vrlo često uspijete u tome samo zato što ste vidjeli da vaši protivnici nemaju ništa.
Naravno, treba biti umjeren jer igrači koji obraćaju pažnju za događanja na stolu, primjetit će šta radite i počet će adekvatno reagirati na vaš blef. Također, kada igrač prije vas napravi bet, drugi igrač napravi raise, tada znate da trebate odbaciti svoj hend ako nemate ništa što je bolje od prosječnog henda.

Jednostavno rečeno, ako želite igrati više ruka u kasnom položaju, vi ćete zaraditi mnogo više novca. Zašto? Budući da ste u kasnom položaju, imati ćete mnogo više informacija za nastavk igre, nego što bi ste imali ako se nalazie u ranom položaju. Moći ćete vidjeti tko check-ira, tko podiže i ono najbitnije ponašanje protivnika za stolom. To je upravo suprotno kada ste u ranoj poziciji.

Najgora pozicija?

Za razliku od posljednje pozicije, buttona, ako ulazite u igru s rane pozicije, informacije s kojima raspolažete o protivničkim hendovima su ograničene. Iako vi imate dobar hend, igrači koji se nalaze iza vas vrlo lako mogu imati jače hendove od vašeg. To čini blef iz rane pozicije puno težim, gotovo nemogućim. Stoga je najgora moguća pozicija koju možete imati za stolom ona small blinda tj. malog blinda, jer je to pozicija s koje ste uvijek prvi na redu poslije flopa.

Poker Pro igrač, Andy Bloch kaže da bi trebali igrati manje od 10 posto svih handova koji su vam podijeljeni na „under the gun“ poziciju, ali trebali bi igrati više od 50 posto ruka koje dolaze u kasnoj pozicji.

Poker riječnik:
Edge – Pozicija s kojom igrač ima neku prednost
Edge Odds – Prednost ili neprednost igrača u odnosu na druge igrače
Edge Shot – Situacija u kojoj se igrač kladio s pozicije gdje je u prednost

Odgovori