POKER STRATEGIJA – PRIPITOMLJAVANJE AGRESIVNIH IGRAČA

Veliki postotak ljudi koji se bave pokerom ima određeni, zacrtani stil, tako da ako želite biti uspješni, važno je zapamtiti da neće svaki stil djelovati jednako protiv svakog tipa igrača. Veliki dio slagalice je naučiti kako prepoznati tip igrača i sukladno tome prilagoditi svoju igru.

U igri online pokera agresivni igrači su vrlo česti. To je vrsta igrača koja ima veći postotak uzimanja flopova (zajedničkih, otvorenih karti), koji se često klade i podižu uloge. Netko tko se suočava s agresivnim igračem u igri za gotovinu može protiv njih igrati na jedan od dva načina. Igrač može uzvratiti isto tako agresivnom igrom ili pronaći načina kako je srušiti.

Uzvraćanje na agresivnost istom mjerom može biti zabavan način igre; uzima se puno flopova i prisutna je zabavna količina drame prilikom svakog flopa, ali problem s uzvraćanjem na agresivnost istom mjerom je u tome što stalno ulazite u bitku s lošim kartama. Krajnji rezultat ove strategije je da je sreća ta koja igra ključnu ulogu u tome tko će pobijediti. Iskusni igrači, jednako kao i vrhunski profesionalci, suglasni su u tome da aktivno pokušavaju minimalizirati sreću kao čimbenik igre.

Kada igrate protiv agresivnog igrača najbolja strategija je početi kao njihova totalna suprotnost, biti konzervativan/na. Uzimajte flopove (zajedničke, otvorene karte) samo onda kada vam vaše zatvorene karte daju veliku startnu prednost i brzo odustanite ako vam flop ne pomaže.

Rezultat ovakve strategije je da kada dobijete karte koje Vas čine legitimnom vodećom osobom za osvajanje pota, agresivni igrači će Vam priuštiti puno akcije i puniti pot novcem. Kada djelujete sa snažne pozicije, tada možete odgovoriti na njihovu agresivnost istom mjerom. Ne samo da ćete osvajati novac, nego ćete također uvjetovati Vaše protivnike na način ne tako različit od načina na koji je Pavlov trenirao svog psa (sjetite se Pavlovljevog otkrića uvjetnog refleksa).

Naposljetku, kada počnete pokazivati agresivnost, agresivni igrači za stolom će odustati. Po njihovim shvaćanjima, Vaša snažna akcija znači da imate jake karte. U tom trenutku možete početi blefirati s određenom pouzdanošću da će se Vaši dobro uvježbani protivnici predati kad god se Vi ponašate kao nasilnik za stolom.
Vaše pripitomljavanje agresivnog igrača je u najboljem slučaju privremena situacija. Naposljetku će i oni shvatiti što im radite i počet će pratiti postavljeni ulog (call), poboljšavati se i podizati ulog kada igrate ruku. Protiv toga ćete se boriti vraćanjem u svoju konzervativnu ljušturu igranjem samo onda kada imate jake karte.
Ključ je u tome da uvijek radite suprotno od onoga što rade oni. To će ih držati izvan ravnoteže dovoljno dugo do točke kada će Vas teško namamiti na karte i kada će im predviđanje Vašega ponašanja postati zastrašujući zadatak.

Odgovori