Upravljanje novcem – Money Managment

Ključ za ozbiljnije igranje pokera, između ostalog, leži i u vještini upravljanja novcem koji vam stoji na raspolaganju. U poker sobama je mnogo odličnih igrača, ali među njima je isto tako puno onih kojima nedostaju te spomenute vještine. Nakon čitanja ovog članka nadam se da i vi nećete takvi ostati u budućnosti!

Puno je uputa na koje možete naići informirajući se o ovoj temi, ali smatram da je sljedeće pravilo – zlatno pravilo:
Ako vam je igra dobra i vi ste favorit, vjerojatno ćete nastaviti i dalje igrati. Ako trenutno igrate loše i potcjenjeni ste u toj igri, bez obzira jeli dosta gubite ili nešto i dobivate – prekinite s igrom! Dakle, ako vam je išlo loše i prekinuli ste s igrom, kad se vratite neki drugi dan i dalje ćete imati svoj novac na računu (ili u džepu) za daljnje igranje.

Puno igrača postavlja sljedeće pitanje: „Koliki mi je potreban poker bankroll za ozbiljniju igru, tj. da ne bankrotiram nikada?“
Odgovor nije lagan, a ni univerzalan. Ali postoji jedna činjenica – ako niste igrač koji dovoljno puta odnosi potove onda niti jedan vaš bankroll neće biti dovoljno velik da vas spasi bankrota.

Pravilo koje se najčeće puta spominje u većini literature je da bi trebali imati bar 300 puta više od veće oklade na limitu kojem igrate. Npr. ako igrate 1$/2$ vaš bankroll bi trebao iznositi 600$.

Ali to je samo općenito. U slučaju da ste tip igrača koji ulazi u većinu potova ni taj iznos vam ne bi bio nipošto dovoljan, a pogotovo ne u Hold’em-u! Ako igrate dovoljno dugo Hold’em vidjeti ćete da možete imati dugi gubitnički niz, te vas jedino može izvući jako veliki bankroll, te da ne smijete igrati novcem kojeg se bojite ulagati. Ovo je nezgodna situacija i to treba u potpunosti izbjegavati, a na ovo bi dodao izjavu Craiga Marquisa koja vas može malo osvijestiti:

„Isto tako, postalo mi je jasno da strahom blokiramo našu igru. Jednostavno ne možete uvijek pobjeđivati ako poker igrate novcem kojeg se bojite izgubiti. Kako bi ovo izbjegao igram npr. turnire čiji je buy-in 40-50 puta manji od onog čime raspolažem.“

Pošto sve ovisi o vašoj igri morate odlučiti na kojim limitima vam je ugodno igrati, a uz to ovisi i da li igrate poker samo za zabavu i imate stalni izvor novčanih sredstava ili planirate zarađivati samo od pokera, a u tom slučaju stvari još više postaju komplicirane.

Ako naučite upravljali svojim novcem i igrati igre koje financijski možete pratiti onda ćete smanjiti utjecaj fluktuacija u vašoj igri na vaš poker bankroll. Dakle, ako izaberete igre koje bi mogle brzo pojesti vaš bankroll, tad ćete se naći u brojnim situacijama gdje ste na rubu, a to bi iskusniji igrač trebao izbjegavati.

S obzirom na sve navedeno svačiji bankroll će biti drugačiji. Svaki igrač mora odgovoriti na dosta pitanja prije nego zaključi koja količina novca za igru će mu odgovarati. Mora razmisliti o igri koju igra, limitima, svom stilu igre i o razlogu radi kojeg igra. Jednom kad se to napravi otvorili ste si dobar put za napredak. Ali zapamtite, bolje je imati više nego dovoljno, nego imati nedovoljno novca. Dobiti nešto manje nego što ste mogli osvojiti igrajući na veće uloge je puno bolje nego da se dovedete u situaciju bankrota. Ipak s tim bankrollom pokušavate ‘preživiti’ dugo vremena.

Uz sve ovo trebali bi voditi evidenciju dobitaka, gubitaka, odigranih sati, handova i sl., ali o tome u jednom od naših sljedećih članaka.

Odgovori