Value betting. Što i kako izvući maksimum?

U nastavku ovog članka, poker profesionalci Brandon Adams, Dan Shak i Derek Pasquarella objašnjavaju što je value betting i kako ga iskoristiti u svoju korist.

Poker pro

Brandon Adams: Value je ideja ulaganja i podizanja uloga za ‘value’ sa rukom koja je obično preslaba u određenom trenutku. Primjer, igrate Heads Up i imate JT offsuit na button poziciji, a flop dolazi KT9 rainbow. Pravite ulog na flopu, a vaš protivnik Vas zove. Na turnu dolazi 6 i obojica radite check. River dolazi A i vaš protivnik radi check. Standardna akcija je da i vi napravite check. Imate ruku koja je predobra da bi se pretvorila u bluff, no ulaganje na riveru je loše jer vjerojatno nemate najbolju ruku. Može se dogoditi da vaš protivnik napravi raise na vaš bet (bluff) i vi se morate baciti. Igrač koji u ovom trenutku ide na value bet, mora dobro poznavati igrača s kojim igra, mora znati koju ruku njegov protivnik ima.

Dan Shak: Za mene, koncept value bettinga je kada s marginalnom rukom mislite da ste najbolji, s obzirom na akciju prije flopa, na flopu, turnu i riveru. Pitanje je koliko uložiti da vas netko zove sa lošijom rukom od vaše. Ukoliko je u ruci bilo malo ili niti malo betanja, imate dobre šanse da vas netko zove sa ace high na riveru ili sa trećim ili četvrtim parom. Morate razmisliti koliko mora iznositi vaš bet kako bi vas slabiji igrač zvao. Puno ovisi o igračima. Neki neće zvati ništa, a neki će zvati veliki overbet.

Derek Pasquarella: Value betting je nešto kao kada izvlačite profit od ostalih igrača na stolu sa rukom koja ne mora nužno biti najbolja, ali vas prate samo igrači s lošijom rukom. Obično se do takve ruke dolazi kada fulate draw i vaš protivnik će teško foldati još jedan vaš bet. Recimo da ste napravili bet dva beta sa J9 na 7429 boardu, a K dolazi na riveru (74 su u srcu). Od prethodne ruke imamo informaciju da protivnik zove sa parom i propuštenim drawom. U toj situaciji na riveru betamo jer pobijeđujemo većinu ruku. Ruka s kojom možete napraviti value bet ovisi i o vašem protivniku.

Slijedeće pitanje koje se po prirodi postavlja samo po sebi je kako se prilagoditi i natjecati se protiv igrača koji prepoznaju vaš učestali value bet?

Brandon Adams: Puno puta, igrači koji idu na value bet prečesto su isti oni koji blefiraju često. U ovom slučaju trebali bi ste zvati češće, bez obzira da li će vaš call izgledati glupo. Puno igrača je previše samopouzdano u svoju sposobnost postavljanja suparnika u neki range ruku, tako da igrač koji ide na value bet često dobiva ruke. Dakle, ako igrač često ide na value, treba se prilagoditi njemu, odnosno na riveru manje rejzati. Ako igrate protiv igrača koji je bolji od vas, pravilo je da nikad ne koristite mali value raise, osim ako ne želite zvati re-raise. Generalno, zapamtite da vaš value bet mora u večini slučajeva biti s najboljom rukom. Biti izblefiran na riveru nakon što ste napravili mali raise je najgora pogreška u poker ukoju možete napraviti.

Dan Shak: Druga strana value beta je kad zovete value bet svog protivnika i gubite ruke zbog pokušaja kontroliranja potova ulaganjem prije rivera ili čak povisivanja uloga na flopu i turnu. Kada na riveru dođe loša karta a vi napravite raise, vrlo vjerojatno je da ste loši u toj ruci. Ukoliko vaš protivnik to nanjuši, napraviti će vam raise i morati će te baciti ruku. Ukoliko sam kroz ruku pokazao slabost, u večini slučajeva ću na riveru biti callan od strane igrača, te se to može iskoristiti. Protiv amatera, river raise gotovo uvijek upali, dakle, vaš protivnik diktira vašu igru.

Derek Pasquarella: Kako bi ste pobijedili vašeg protivnika morate znati kada zvati s lošijom rukom. Na primjer recimo da igrač s button pozicije povisi ulog a vi ga zovete sa T8 suited sa BB pozicije. Nakon toga napravite check/call na flopu, a na turnu su ove karte dole T922. Ukoliko na riveru dođe blank karta, a vaš protivnik napravi bet, vaš call nije automatski već morate razmisliti, odnosno znati s kojim kartama je on ušao u igru. Vaš protivnik vrlo lako može imati JJ ili jače, Tx ili A9, te puno drawowa, no vidjeli ste da je u nekoliko ruka odustao kada nije pogodio.

Derek Pasquarella: The best way to combat an opponent value betting very thinly is to first understand when to call with weak hands. For example, say a player opens the button and you call with T-8 suited in the big blind. Then you check/call the flop and turn on T-9-2-2. If he fires three barrels on a brick river with some of his missed draws, but he value bets thinly, then calling a brick river isn’t automatic. It is important to know what this player does with his bluffs on various rivers. In this spot, our opponent bets J-J plus, T-x, A-9, and all his draws on the flop and turn, but you have seen him give up before with his draws on paired boards on the river. If he value bets too thinly, it doesn’t mean he balances these bets by bluffing. This player is reluctant to bluff a paired board on the river because he feels his bet will be called too often, so we can comfortably fold to a river bet. Players who always try to extract maximum value are tough opponents. But, by paying attention to how they play on various board textures, we are able to play some of our weaker hands more profitably.

5 komentara

 1. Bogdan Nenadić napisao:

  Ajde molim te novinaru opismeni se. Gramatika hrvatskog jezika poglavlje Č i Ć. I onda prepravi naslov u IZVUĆI.

 2. vaslegas napisao:

  Hehe, Loša profesorica, jbg

 3. poker holdem napisao:

  nisam znao da profesori hrvatskog jezika čitaju thpkr

 4. Bogdan Nenadić napisao:

  Ne samo da čitaju već i igraju :P

 5. RiverFish napisao:

  Poštovani igrači! 24. i 25.8. se kod nas u Opatiji održava naš tradicionalni ljetni poker turnir Opatija Open Air,ujedno završni turnir ljetne serije.Buy in je 120+20 50k chipova,uz mogućnost bonus chipa 10 eura 25k dodatno.Očekuje se 70 plus igrača iz cijele Hrvatske i iz susjednih država grupica talijana i slovenaca i srba.Smještaj za poker igrače je po promotivnim cijenama 41 euro po osobi i uključuje:noćenje,doručak,večeru,soft drinks pića u casinu gratis,korištenje hotelskog bazena.Cash igra texas,omaha i dealers choice 1-2 2-5 i po potrebi jače.Sve informacije dodatne i pitanja face:River Fish ili na mail:[email protected] Ugodan dan!

Odgovori