Znate li zašto je poker igra vještine?

Teško je reći, a kamoli definirati da li je poker igra na sreću ili igra vještine. Postoje brojne igre na ‘vještinu’ kao što je blackjack, u kojoj ne možete pobijediti ukoliko ne brojite karte. Poker je drugačiji od blackjacka u tom pogledu što je potrebno puno više vještine kako bi ste ostvarili profit, ali i puno više vježbe i znanja.

Poker - igra vještineU pokeru možete namjerno izgubiti, ali ne vidim u tome nikakvu poantu. Poker se igra kako bi ste pobijedili i ostvarili profit. U ruletu ulažete i kuglica pada, ako je pogodila ono na što ste se kladili dobiti ćete nekakav dobitak. Ako igrate craps kladite se na to što će se na kockicama okrenuti, a u pokeru imate puno više mogućnosti koje možete napraviti kako bi ste ostvarili profit. Igrač može birati da li će igrati loše ili bolje, da li će namjerno izgubiti sav svoj novac. Nema boljeg objašnjenja za to da je poker igra vještine od same činjenice da možete namjerno izgubiti sav novac i to ako igrate loše.

Statistike u pokeru ne lažu. Dobri igrači pobijeđuju. Iako se statistikom može manipulirati, na kraju se ipak vidi tko je bolji igrač, i to po osvojenom dobitku. Ovo što sam naveo u prethodne dvije rečenice znaju čak i oni igrači koji gube u pokeru, a ipak biraju da igraju i to zato što uživaju u igri i izazivanju ostalig igrača.

Najbolja stvar kod ozbiljnih igrača je da ostvaruju višestruke rezultate i cijelo vrijeme su u dobitku. Oni mogu jedan dan imati jako loš i izgubiti nekoliko tisuća dolara, ali će već drugog dana biti u plusu, ili slijedećeg. Znaju da znaju igrati.

Matematika je jedna od bitnijih strana u pokeru. Postotak koji vam donosi profit, odnosno kartu koja vam treba odlučuje da li ćete kockati ili igrati poker. Ovi postoci su samo dokaz da sreća ne igra veliku ulogu. Oni s više vještine i boljim poznavanjem matematike, gotovo uvijek su u samom vrhu igre.

Morate se zapitati, ako nema postotaka, mrvicu sreće, da li je šah jedina igra na koju ne utječe sreća već samo vještina?

Poker

Odgovori